Hoe het allemaal begon…

– go to English version –

Hoe het allemaal begon… Oftewel “Er was eens… een kasteel te koop” of zoals de Engelse site vermeldde “chateau in need of restoration”.
Rutger, mijn man, stuurde mij deze mail met de begeleidende tekst:  kasteeltje 33 km ten noordwesten van Bergerac, is wel een opknappertje!

Als dat niet een uitnodigende tekst is voor iemand, die al jaren droomt van een Maison en France, een droom om een heel nieuw en ander leven te beginnen! Een leven in Frankrijk met mooi weer, meer natuur en lekker veel buiten!

Ik droomde over het starten van een Chambres d’Hotes (Bed and Breakfast) en bovenal Table d’Hôtes (gastenmaaltijden) zodat ik mijn liefde voor koken en lekker eten kon delen met anderen. Ik was niet weg te slaan bij “Ik vertrek”, vooral als het over Frankrijk ging.

De foto’s op de site van de Engels / Franse makelaar laten een wat somber en verwaarloosd gebouw zien, maar wel met twee veelbelovende torentjes. Hmmmm, is dit wel wat we zoeken??
Het heeft wel mijn nieuwsgierigheid gewekt en ik weet Rutger te overtuigen om een afspraak, ofwel Rendez-vous (RDV) te maken voor een bezichtiging.

Januari 2018 bekijken we voor de eerste keer het chateau en ik denk nu dat ik toen al direct verkocht was. Wat een unieke kans! Een echt kasteel en zo’ n 6 hectare land erbij! Niet dat ik toen enig besef had van de omvang van een hectare, maar in elk geval veel grond dus geen buren op minder dan zeg maar 50 meter.Inmiddels weet ik dat een hectare 100 bij 100 meter is , dus 10.000 m2. Maar het gevoel erbij is nog steeds vreemd.

Het was een saaie regenachtige dag toen we voor het eerst het chateau bezochten. Bij de eerste aanblik was ik al onder de indruk: echte torentjes, prachtige luiken en een schitterende veranda met bordestrap. Maar het kasteel zelf zag er grauw en grijs uit. Binnen kwamen we ogen te kort: het hele pand was volgestouwd met van alles en nog wat. Stapels boeken, tijdschriften, kleding, schoenen, meubeltjes en schoonmaakmiddelen!
Wat erger was, de trap naar boven stond blank met water, alle treden waren met plasjes water bedekt en het water droop van de eerste verdieping naar beneden. Het dak lekte!
Aangekomen in de keuken was meteen te zien welke enorme schade de termieten hadden aangericht in de balken. Gaten van wel 20 bij 30 cm.
Toch heeft de aanblik van het rommelige kasteel mij getroffen. Het Chateau had met z’n 10 kamers en prachtige oude vloeren een echte wauw factor in mijn ogen. Dezelfde week zijn we voor een tweede bezichtiging geweest voordat we weer naar Nederland terugreden.

Maar ineens was daar de crisis : Rutger wilde niet permanent in Frankrijk wonen en al helemaal niet een kasteel kopen. In het hele proces bleken we elkaar behoorlijk kwijtgeraakt te zijn. Ik wilde door met het onderzoeken van de mogelijkheden om het kasteel te kopen en rendabel te maken en Rutger was absoluut tegen het hele idee. Uiteindelijk besloot ik het dan maar in mijn eentje te kopen. Ik wilde een groots avontuur in mijn leven voor het te laat was. Dat het uiteindelijk gelukt is, mag een wonder heten, het was geen makkelijk proces (ondanks de crisis: met enige hulp van Rutger).

Inmiddels ruim een jaar later zit ik op dit moment alleen in mijn chateau. Rutger is net vorige week terug naar Nederland en 2 dagen geleden is mijn vriendin en schoonmaak wervelwind, ook teruggevlogen.
Daar zit ik dan de komende 4 weken in mijn uppie in dit grote huis. 
Best wel moeilijk en af en toe komen er zelfs een paar tranen. Natuurlijk vraag ik me ook wel met enige regelmaat af: “Waar ben ik aan begonnen?”

Maar…. het is eind maart, ik ben heel veel buiten, binnen is het 16 en buiten in de schaduw, op de veranda, 21 graden! Dat maakt een hoop goed…

Dit bericht heeft 37 reacties

 1. rolijn

  Lieve dapper doorzetter!
  Geweldig leuk stuk heb je geschreven,
  ik ga je op de voet volgen.
  Fijn dat er al zo goed schoongemaakt is, dan kan ik snel komen kijken, en een paar nachten blijven. Ik kom je ook helpen hoor, ik kan heel goed delegeren! Hopelijk tot binnenkort hier weken! Liefs, Rolijn

  1. Emmy

   Lieve Rolijn!
   Dankjewel voor je steun en leuke reactie !?

 2. Sylvia

  Trots op je Emmy! Wij van de Kookdames vonden het een hachelijk avontuur, zeker toen Rutger afhaakte.
  Stoer dat je in je eentje verder bent gegaan. Nu al zo’n mooi verhaal! In juni komen wij een klein steentje bijdragen aan jouw droom!

  1. emmypostma

   Lieve Sylvia, dankjewel voor je mooie woorden. Ik verheug me enorm op jullie komst! Liefs

 3. Margot

  Jeetje Emmy, ja nu is het kasteel echt zichtbaar voor de buitenwereld…. Gefeliciteerd!
  Zoals je al weet begrijp ik je liefde voor het kasteel helemaal!
  De rust en ruimte en zeker ook de grandeur van het kasteel stralen iets heel erg fijns uit.
  Ik vind je heel erg dapper dit avontuur alleen aan te gaan maar bewonder je omdat je er voor kiest dit te doen, jij zal aan het eind van je leven nief denken “ Had ik maar…”!
  Liefs margot

  1. emmypostma

   Ha Margot
   Het was erg leuk dat jullie er waren in februari, nu het mooier weer is, een heel andere wereld.
   Lekker buiten is het leukste deel van de dag. Hoop dat je nog een keer kunt komen binnenkort: van harte welkom!

 4. Beste Emmy,

  We volgen elkaar op Facebook. Wat heb ik een respect voor je. Want ik weet als geen ander wat je hier allemaal aanhaalt….
  Jouw moed is enorm en je bent verliefd op de plek en het vooruit zicht wat het moet worden. En dan je droom het hebben van een B&B en koken. Ook dat is zo bewonderenswaardig. Want je bent dan niet meer vrij!
  Ik heb deze droom nooit gehad, maar ben er ingerold. Wij verhuren het door ons gerenoveerde kasteel in zijn geheel. En ja, ik ben zelf dol op inrichten. Daar kan ik dus goed mijn hart ophalen. Het is ook nooit klaar. Ik doe/deed heel veel zelf. Momenteel behangen. Moeilijk, want geen muur is recht en hoog…3.65m. Je snapt dat ik je niets hoef uit te leggen. Kijk ook even op onze website, die heeft onze zoon gemaakt. http://www.labusquiere.com Het kasteel heet Château de Labusquière. Ik ga je blog volgen en wens je uiteraard heel veel plezier en succes. Want ook al zal je nog wel eens een traantje laten….je bent een kanjer!

  1. emmypostma

   Dag Ankie, leuk jouw reactie en dat het zo herkenbaar is: ik heb op jullie site gekeken. Fantastisch mooi, duurt nog even voor ik zo ver ben, maar de weg ernaartoe is ‘blissfull’
   Groet Emmy

 5. Jacoline

  Lieve Emmy!

  Ik ben sowieso trots op je! En wat gaat het prachtig worden, het gaat al je tijd energie en tranen waard zijn!

  En als het af is kom ik zeker een keer langs!

  Liefs Jacoline

  1. emmypostma

   Ha Jacolien, ontzettend leuk dat jij een reactie geschreven hebt, dankjewel!
   Hoe is het in je ‘nieuwe’ leven?
   Ik hoor het graag van je
   Emmy

 6. Esther & Alexander

  Lieve Emmy, wat ontzettend leuk geschreven en ook zo herkenbaar! We vonden het wel rot om te lezen dat je je soms een beetje alleen voelt (hoe normaal dat ook is), we komen de komende weken zeker even aan wippen als je dat leuk vindt! En inderdaad heerlijk he, dit prachtige lenteweer ? Zolang we maar buiten kunnen zijn is het genieten he! Veel liefs van ons allebei ?

  1. emmypostma

   dank jullie wel, lieve Alexander en Esther, en gefeliciteerd met jullie vermelding??

 7. Irma

  Ik vind het knap van je maar eigenlijk heeft het altijd al in je gezeten! Ik hoop echt dat het een succes wordt. Ik zou je graag komen helpen maar dat zit er nu even niet in vanwege mijn eigen verhuizing. Als de rust hier wat is weergekeerd dan kunnen we het daar over hebben. Succes en kijk vooral naar waarom je dit zo graag wil

  1. emmypostma

   Ha Irma, dankjewel en wat leuk dat je dat zo schrijft! Heel veel succes met je verhuizing en inrichting van je nieuwe huis! Laat maar weten als je wilt langskomen…
   Groet Emmy

 8. Joop Breuer

  Mooi verhaal Emmy
  Veel succes

  1. emmypostma

   Joop! Leuk iets te horen van je! Een paar mensen uit Leiden komen met enige regelmaat voorbij op fb en insta, erg leuk en dank voor je reactie!
   Groeten Emmy

 9. Marlouke de Haan

  Emmy, het kasteel heeft zeker een wauwfactor,ik wens je veel lieve gasten en zonnige zomers.

  1. emmypostma

   Ha Marlouke, dank voor je lieve wensen! Zo leuk iets van de Leidenaren te horen, waardeer ik zeer!
   Emmy

 10. Astrid

  Hoi Emmy,

  Wat n mooie blog hebben Barbara en jij gemaakt. Ik vind jouw verhaal heel openhartig en kan me de wisseling tussen tranen plengen en stralend blij zijn goed voorstellen. Het is geen alledaags avontuur om zo’n kasteel te kopen, hoewel jullie wel wat gewend zijn door Utrecht. Je maakt er vast iets fijns van. Ik zag de traktor al aan t werk in de tuin. Ik beneid je om de prachtige omgeving en de frisse lucht en zo te lezen heb je veel (morele) ondersteuning, ook van vriend(*inn)en. Ik hoop dat je op jouw volgende verjaardag niet meer alleen de kaarsjes moet uitblazen, maar in fijn gezelschap zult vieren ( dan moet je natuurlijk wel meer heerlijke “gateaux” bakken). Lieve groetjes
  Astrid

  1. emmypostma

   Ha Astrid, leuk dat je een reactie gepost hebt , dankjewel!
   Heeft Barbara goed gedaan hè?
   Groeten Emmy

 11. Hai Emmy, ik blijf je op de voet volgen. In feb een paar dagen bij je geweest en geholpen. Het kasteel heeft potentie en die ga jij eruit halen. Ben zeker van plan om nog eens te komen helpen.
  Grtz
  Iemke

  1. emmypostma

   Ha Iemke , leuk ! Dankje voor je reactie. Je bent zeker van harte welkom.
   Ik geniet nog elke dag van je ‘stopcontacten’
   Groet Emmy

 12. Monique

  Lieve Emmy, wat leuk geschreven! Het grote avontuur is duidelijk begonnen! Coen en ik komen je zeker ook opzoeken (als hij eindelijk klaar is met alle scripties etc ;). Heel veel (klus)succes en af en toe een traantje laten mag best. Dat is ook gezond. Bonne chance! Liefs, Mo en Coen

  1. emmypostma

   Ha Monique en Coen, o scriptie schrijven : pfff blij dat ik dat niet meer hoef te doen ?
   Jullie zijn van harte welkom, misschien wel goede omgeving om te schrijven….
   Liefs Emmy

 13. Ton

  hallo we volgen het met grote belangstelling.Heerlijk moet dat zijn zo knutselen in zo’n prachtig kasteel!!!Dat Rutger niet mee gaat verbaast ons zeer! Zou zomaar de 69 ste keer kunnen zijn dat hij verhuist…… Heel veel sterkte en we blijven je volgen!

  1. emmypostma

   Hallo Ton, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Gelukkig komt Rutger wel regelmatig, maar hij gaat op t water wonen…
   Groeten Emmy

 14. Dirk Jan & Carolien

  Stoer plan, Emmy! Wij komen zeker langs en ook als het zo ver is als betalende gast!

  Au revoir à Douzillac!
  DJ&Co

  1. emmypostma

   O dat is wel erg leuk ! Jullie zijn zeer welkom?

 15. cora hollema

  Hi Emmy
  ik zie een (engelstalig) fotoboek voor me gek genoeg….een heerlijk bladerboek voor mensen die zo’n avontuur niet aandurven. zoals ik.
  veel succes en sterkte !
  hartelijke groet
  Cora Hollema

  1. emmypostma

   Hallo Cora, wat leuk om een reactie van jou te lezen! Dat fotoboek moet nog wel even wachten maar ik vind het een goed idee. Wordt vervolgd
   Emmy

 16. Brigitte Wolters

  Lieve Emmy,
  Niets dan respect voor het najagen van je droom, er zijn maar weinig mensen die dat durven!
  Ik hang aan je lippen als je met een twinkeling in je ogen over “jouw kasteel” praat!
  Hou me op de hoogte, want dit echt sprookje wil ik voor geen goud missen.
  Lieve groet, Brigitte X

  1. emmypostma

   Ha Brigitte, superleuk dat je mij zo enthousiast volgt! Dank voor je leuke en hartverwarmende reactie, de volgende blog is in de maak en de komende maand juni wordt heel spannend …
   Liefs Emmy

 17. Cees Thea

  Hallo Emmy,
  Wij kennen je niet maar zijn Brabanders die vlak bij je in de buurt wonen:Neuvic sur L’Isle een dorp vlakbij.
  Hoorden dat Nederlanders het chateau gekocht hadden en zijn gisteren 10 mei gaan kijken.
  Wat een lef om in je eentje dit te gaan runnen! Je moet wel een duizendpoot zijn om dit te gaan runnen. Er zijn heel veel
  mogelijkheden dat zeker, maar je zult ook de nodige support moeten hebben. En dan met Fransen werken hier in het
  zuidwesten dat valt zeker niet mee. Komen nog wel eens langs en misschien ben jij er dan ook. Wij kennen nogal wat mensen (ouvriers ) bouwvakkers die je misschien hierbij kunnen helpen. Het ga je goed en hopelijk tot ziens! Cees en Thea Franken.

  1. emmypostma

   Hallo Cees en Thea, wat leuk dat jullie mij “gevonden” hebben zowel via de website als in het echt. En wat ontzettend jammer dat ik die dag niet aanwezig was. Ik ben nog even in Nederland geweest, om familie enz te bezoeken en te werken in het Wilhelmina kinderziekenhuis.
   Zo leuk om landgenoten in de buurt te leren kennen. Neuvic is voor mij al heel bekend voor boodschappen, de markt, de bakker enz. Ik laat nog even iets van me horen binnenkort
   Emmy

 18. Hayo Roskam

  Hallo Emmy,
  Wat een werk verzet je. En dan hoofdzakelijk alleen. Foto’s geven een goede indruk van alle arbeid die je te wachten staat. Het zal niet al te lang duren en Frankrijk is een kasteel rijker. Dat moet ik zien. Hou vol, dat hoef ik niet te schrijven. Dat doe je.
  Lieve groet,
  Hayo

 19. emmypostma

  Dag Hayo , dank voor je reactie!
  Gelukkig heb ik ook heel veel hulp gehad vooral de afgelopen weken, er zijn bergen werk verzet en het verschil is goed te zien: er komt weer leven in het kasteel!
  Liefs
  Emmy

 20. Bonjour Emmy,

  Respect voor jouw daadkracht en doorzettingsvermogen, wat ben jij een powervrouw die haar droom ging verwezenlijken. Zo dapper dat je dit avontuur bent aangegaan en bewondering dit allemaal te doen in je eentje! Het lijkt mij een fantastische mooie omgeving, kom graag een keer logeren en ervaren hoe ver jouw droom al is uitgekomen.

  Bonne chance étau revoir.

  John van Bennekom

Geef een reactie